Naziv projekta:

Razvoj ekoloških proizvodnih procesa i novih proizvoda visoke kvalitete aktivnostima istraživanja i razvoja

Opis projekta:

FEROPLAST d.o.o. u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci – Tehnički fakultet provodi projekt “Razvoj ekoloških proizvodnih procesa i novih proizvoda visoke kvalitete aktivnostima istraživanja i razvoja”. Svrha projekta je povećati konkurentnost proizvodnje u RH primjenom naprednih tehnologija, IRI aktivnosti i uspostavom visokih standarda ekološke prihvatljivosti proizvodnje.

Predmet projekta jest istraživanje kojim će se unaprijediti proizvodni proces kako bi se ostvarili sljedeći ciljevi usmjereni na ekološku prihvatljivost proizvodnje:

 1. Produžiti životni vijek proizvoda za 20% otkrivanjem novog algoritma koji omogućuje predikciju trajnosti proizvoda u zavisnosti od ulaznih parametara.
 2. Smanjiti potrošnju energije i emisiju CO₂ u proizvodnom procesu za 25% izumom novih konstrukcija koje će povećati učinkovitost procesa.
 3. Smanjiti potrošnju vode u proizvodnom procesu za 95% te smanjiti proizvodnju otpadne vode na samo 5% razvojem nove proizvodne tehnologije.
 4. Jačati suradnju sa znanstveno-istraživačkim institucijama te podizati vlastite kapacitete u pogledu znanstveno-istraživačkih aktivnosti i projekata.

Očekivani istraživački rezultati projekta su:

 1. Algoritam zavisnosti kvalitete zavara i antikorozivne trajnosti: uspostavljen mehanizam detekcije zavara i njihove klasifikacije vizualnim putem te mehanizam utvrđivanja antikorozivne trajnosti za svaki tip klasificiranog zavara – predikcija antikorozivne trajnosti s obzirom na izgled zavara s nepromijenjenom varijablom površinske zaštite.
 2. Potvrđen koncept eliminacije obrezivanja žice na automatima za izradu žice koji direktno utiče na smanjenu potrošnju osnovnog materijala te povećava antikorozivnu trajnost (očekivana je prijava intelektualnog vlasništva, a vjerojatno i patenta).
 3. Potvrđen koncept jednostavne prerade linije za jednoslojno lakiranje u liniju za dvoslojno praškasto lakiranje, a sve u cilju drastičnog povećanja antikorozivne zaštite tehnologijom praškastog lakiranja (moguća je prijava intelektualnog vlasništva).
 4. Postizanje antikorozivne trajnosti proizvoda sa 500 na 600 sati izdržljivosti po standardu ISO 9227 ili ISO 6270 kroz regulaciju svih parametara u oba procesa (elektro-otporno zavarivanje i elektrostatska plastifikacija) – povećanje antikorozivne izdržljivosti za 20%.
 5. Izrađena nova konstrukcija vješača (uz prijavu patenta) te dva nova modela vješača (dvije prijave industrijskog dizajna) s ciljem doprinosa antikorozivnoj izdržljivosti proizvoda i s ciljem povećanja efikasnosti proizvodnje.
 6. Potvrđen koncept povrata tehnološke vode u proces bez negativnih utjecaja na kvalitetu antikorozivne zaštite (moguća je prijava intelektualnog vlasništva).

Krajnji korisnici rezultata projekta su klijenti poduzeća FEROPLAST koji će od prijavitelja dobivati kvalitetnije proizvode dulje trajnosti što će posredno utjecati i na održivosti njihovog poslovanja.

Ciljana tržišta prijavitelja su i nacionalna i inozemna tržišta, ali s najvećim naglaskom na tržište Europske unije. Industrija izrade žičanih proizvoda je u rastu zbog povećane potražnje koja je posljedica općeg gospodarskog oporavka. Međutim, u budućem periodu očekivani naglasak više neće biti na samoj cijeni proizvoda, s obzirom na dostupnost tehnologije za njegovu izradu. Naglasak će biti na kvaliteti i dodatnoj vrijednosti poput ekološkog procesa proizvodnje, zbog čega će poduzeće FEROPLAST d.o.o. biti usmjeren na kupce koji će znati prepoznati upravo ove dvije karakteristike kao komparativne prednosti koje jamče pouzdanost, dugotrajnost i stabilnost u poslovanju

Ukupna vrijednost projekta:

Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.533.334,86 HRK, od čega ukupni prihvatljivi troškovi iznose 6.140.979,73 HRK a EU sufinancira u iznosu od 4.579.587,00 HRK.

Razdoblje provedbe projekta:

 1. kolovoza 2020. godine – 17. kolovoza 2023. godine

Kontakt osoba za više informacija:

Josip Poropat (e-mail: feroplast-buje@feroplast-buje.hr)

Više informacija o EU fondovima i Operativnom programu:

strukturnifondovi.hr

Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.